opc_loader

Wensenlijst

  

Glas op maat & Deurbeslag maatvoering & onderhoud;

  

Glas op maat;

  

Stalramen met op maat gemaakt glas, specifiek voor dit raam, laten wij snijden door onze glas leverancier en kunnen niet geretourneerd worden, wij kunnen namelijk niet met stukjes glas terug gaan naar ons glasbedrijf, dat gaat echt niet!!

  

Deurbeslag maatvoering & onderhoud;

  

Voordat u een aankoop doet dat belangrijk is met betrekking tot afmetingen, is het zeer van belang dat u eerst alles goed opmeet om zo retourneringen te voorkomen die te maken hebben met de afmetingen, u bent ten slotte zelf verantwoordelijk voor de kosten voor het terugsturen van het pakket, wat alleen maar zonde is. 

  

Hieronder een basis uitleg over deurbeslag;

  

Welk type insteekslot heb ik?

  

Om te kunnen bepalen welk schild voor jouw situatie van toepassing is, moet je allereerst kijken naar het type slot dat erin zit. Tegenwoordig is dit in veel gevallen een profielcilinder (PC), maar het is ook mogelijk dat je jouw deur vergrendelt met een bontebaard sleutel (BB). De derde optie is het toiletslot dat je bedient met een draaiknop (WC).

  

  

  

Wat is de hart-op-hart maat van mijn insteekslot?

  

Om uit te komen bij de juiste maatvoering, bereken je de hart-op-hart maat van jouw insteekslot – ook wel de slotsparing genoemd. Dit is de afstand tussen het midden van het krukgat (dat deel waar de kruk in valt) en het midden van het sleutelgat. In onderstaande afbeelding zie je voor elk type de precieze locatie van het midden van het sleutelgat. Meest gangbaar zijn 55, 72, 92 mm

  

  

Krukstiften;

  

Krukstift, voor het bevestigen van de deurklinken, zijn meestal 8x8mm of 10x10mm, 8x8mm kan met een verloop huls verdikt worden naar 10x10 mm en de lengte wordt bepaalt door de dikte van de deur, 130 mm lengte is normaal voor een deur van 75mm dik.

  

Verschillende types krukstiften;

  

              

  

    Dubbelzijde deurkrukken                                        Verloop huls

  

              

  

     Combi deurknop / kruk                                          Enkelzijdige deurkruk

  

Enkele onderhoudstips;

  

Het gaat nu vooral om montage buiten, in weer en wind, hier zal op den duur kleurverandering door weersinvloeden kunnen gaan optreden, dit kunt u voorkomen door regelmatig onderhoud aan uw deurbeslag te plegen.

  

Antiek ijzer deurbeslag;

  

Op moment u bijv. ongecoat ijzeren deurbeslag aanschaft en dit buiten gaat gebruiken moet u dit beslag eerst voorzien van een wax anders heeft u (vooral bij vochtig weer) binnen een paar dagen afzetting op dit beslag, het kan zelfs op den duur gemakkelijk roesten. Door dit te waxen kunt u dit eenvoudig voorkomen. Een wax is bij iedere bouwmarkt wel te koop. Deze behandeling dan ook 1 x per jaar uitvoeren is ons advies.

  

Het ijzer beslag dat wordt beschermd met een lak- of epoxylaag en als dat beschadigt is kan het gemakkelijk gaan roesten, zeker bij buitengebruik, voor bijwerken van beschadigingen heeft u een geschikte coating nodig. Het beslag wordt veel gebruikt in restauraties en dan mee geschilderd met het bouwelement waarop het is gemonteerd.

  

Geroest beslag;

  

Dit beslag vereist geen onderhoud omdat het juist gewenst is de roestkleur. Bij gebruik binnenshuis kan het met een droge doek worden opgewreven. Bij gebruik buiten zal het beslag langzaam verder roesten. Inwrijven met vaseline vertraagd dit proces.

  

Messing beslag;

  

Messing is een legering van koper en zink. Onbehandeld wordt dit, vooral buiten, steeds doffer door oxidatie, toch zal dit proces veel langzamer toeslaan dan bij antiek ijzer bijv. Bij oudere panden en in restauraties is dit vaak een gewenst resultaat. Wilt u ongelakt messing glimmend houden dan moet het worden gepoetst met een goed koperpoetsmiddel, indien nodig eerst polijsten. Ter bescherming kan na het poetsen een laagje blanke was worden aangebracht.

  

Messing beslag gelakt;

  

Dit beslag is in de fabriek voorzien van een transparante laklaag die het product beschermd tegen oxidatie. De kwaliteit van de lak bepaalt de beschermduur. Na verloop van tijd slijt de lak er vanaf, vooral buiten, waardoor toch vlekken en pitten ontstaan. Het product kan dan niet gepoetst worden omdat eerst de laklaag moet worden verwijderd. Daarna kan het product als ongelakt messing worden behandeld en eventueel opnieuw worden gelakt.

  

Rvs beslag;

  

Ondanks de naam roestvast staal of roestvrij staal, blijkt rvs in de praktijk toch te kunnen oxideren en heeft het ook onderhoud nodig. Er bestaan verschillende kwaliteiten rvs die meer of minder roestvast zijn. Regelmatig reinigen met water en groene zeep en dan in de vaseline zetten helpt. Ook kunt u de roestvrij staalreiniger gebruiken en bij ernstiger aanslag, rvs cleaner gebruiken in combinatie met fijne staalwol.  

  

Tot slot onderhoud aan het sluitwerk;

  

Sloten:
De dag- en nachtschoten eenmaal per twee jaar voorzien van een beetje vet. De voorplaat niet mee schilderen met de deur, aangezien dat de functie van de schoten verstoord.

  

Cilinders:
Eenmaal per twee jaar inspuiten met een speciale slotspray, beslist geen olie of andere producten gebruiken voor het smeren.

  

Drangers:
Voorzien van vet op de draaipunten.

  

Scharnieren:
Eenmaal per jaar smeren met siliconenspray, vet of olie.

  

Raambeslag:
Op de draaipunten regelmatig smeren met olie of teflonspray.

  

  

Met vriendelijke groeten;

Team Decohomeliving.com